Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa jest uczuleniem na niektóre składniki pożywienia, takie jak białko mleka krowiego, jaja, zboża, orzechy i inne. Jest ona najczęstszym sygnałem skłonności do uczuleń, która została odziedziczona. Po zjedzeniu uczulającego produktu dziecko może mieć biegunkę, wysypkę, wymioty, wzdęcia, katar, kaszel, trudności z oddychaniem.

U dzieci odstawionych od piersi w ciągu 2-3 miesięcy życia ten rodzaj alergii pojawia się najczęściej. Pierwszymi poważnymi alergenami są białka mleka krowiego, z którymi styka się niedojrzały przewód pokarmowy dziecka. Najlepszym sposobem leczenia jest wyeliminowanie z diety podejrzanego produktu, przez który dziecko dostaje uczulenia. Po ustąpieniu objawów, diety należy przestrzegać jeszcze przez co najmniej rok. Po uczuleniu na mleko dziecko dostaje mieszanki dostępne w aptekach. Wtedy z diety należy wykluczyć wszystkie przetwory mleczne: śmietanę, jogurty, kefiry, twarogi, masło.

Jeżeli alergia pokarmowa to uczulenie na jajko, należy wykluczyć z diety potrawy z dodatkiem majonezów, omletów, kremów, makaronów i lodów.

Większość dzieci wyrasta z alergii pokarmowej do końca 3-4 roku życia, niektóre jednak muszą przestrzegać diety aż do końca wieku szkolnego.

»

a

choroby

anatomia

© 2002 choroby @ choroby.net.pl